V Bodružali vysvätia cintorín vojakov cisársko-kráľovskej armády

21.09.2007 Svidník

Bodružal 21. septembra (TASR) - Cintorín s telesnými pozostatkami 400 vojakov cisársko-kráľovskej, rakúsko-uhorskej armády zasvätia v sobotu 22. septembra v obci Bodružal v okrese Svidník.
Obecná samospráva svojpomocne rekonštruovala miesto posledného odpočinku obetí prvej svetovej vojny od roku 2005 s dotáciou od Ministerstva vnútra SR vo výške takmer 300 000 Sk.
Podľa informácií starostu obce Dušana Zelizňaka cintorín nachádzajúci sa v teréne neprístupnom pre techniku opravovali občania v rámci výkonu obecných služieb. Vyrovnali terén, postavili oporný múr, osadili kríž a to všetko tak, aby ladilo s neďalekou národnou kultúrnou pamiatkou - dreveným svätostánkom. "Urobili sme to všetko preto, lebo obyčajní ľudia, vojaci, ktorí tu zomreli, si to zaslúžia, " konštatoval starosta. Pochovaní nie sú identifikovaní, sú bezmenní a ich telesné pozostatky sú v 39 spoločných hroboch.
V Bodružali a v okolitých obciach bojovali vojaci bodák na bodák nielen v prvej svetovej vojne, ale aj o takmer 30 rokov neskôr - počas Karpatsko-duklianskej operácie.
Na vysvätenie prijali pozvanie farári troch cirkví - gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej. Príde aj generálny riaditeľ ekumenickej rady Ozbrojených síl SR Tomáš Semko.
Súčasťou pietnej slávnosti bude posviacka obecných symbolov a stretnutie rodákov. Dedinka neďaleko Duklianskeho priesmyku pri slovensko-poľskej hranici patrí k najmenším v okrese Svidník. V 30 rodinných domoch žije vyše 50 ľudí.
Gréckokatolícky kostolík svjatoho Nikolaja čudotvorca byzantského obradu z roku 1658 v Bodružali považujú znalci za jeden z najstarších a najcennejších v slovenskej časti Karpát. Nástenné maľby sa v ňom zachovali z konca 18. storočia a z toho istého obdobia pochádza aj kompletný barokový ikonostas.
 

Vyberte región